Caldeirão Verde levada túra Maderia szigetén-Vadóc Utazó fotója

Madeira látnivalók 2. rész: Levada túrák Madeirán

Előző blogomban Madeira látnivalóit szedtem össze, most pedig következzenek a sziget legjobb programjai, a levada túrák Madeirán!

Még annyit be kell vallanom, hogy az egyik kakukktojás, mert az általunk megjárt 3 túra közül csak 2 volt valójában levada túra. Az, amelyik Madeira legmagasabb pontjára, a Pico do Ruivora vezet, nem levadata mentén halad, viszont messze a legszebb. Ha csak egy túrárára mész el, akkor ez legyen az.

Levada túrák megtervezése

A levada túrák feltérképezéséhez magyar blogokat és az AllTrails túrázós weboldalt használtam. A levada túrák leírásainak linkjeit a szövegben találod.

Az AllTrails-t applikációként is le tudod tölteni, de böngészőben is jól használható. Van térkép, részletes túraleírás és értékes vélemények. Én minden alkalommal a vélemények alapján döntöttem el, hogy mire készüljek és szerencsére ez jó támpontnak bizonyult.

Túrázáshoz, a természetben való kiránduláshoz a MAPY.CZ applikációt ajánlom. Ezt tudod online és offline is használni, magyar nyelven is elérhető, jelezve vannak rajta a túraútvonalak, szintvonalak és minden kis ösvény az erdőben.

Mik is voltaképpen a levadák?

A levadák vízcsatornák hálózata, ami a hegyekben hulló csapadékvíz összegyűjtésére és levezetésére szolgál. A “levar” portugál szó jelentése “vinni”, ami utal a levada vízszállító funkciójára. Eredetileg a cukornád ültetvények öntözésére hoztak létre. Madeirán összesen 2150 km hosszú hálózatot alkotnak a levadák. Történetük kissé szomorú, mert a XV. században afrikai és arab rabszolgák verejtékével épültek ki.

A hegyekből nagyobb és kisebb levadák szállítják a vizet, le a part felé, ágas-bogas alakzatot rajzolva közben. Manapság főleg a banánültetvényeket öntözik a levadákban összegyűjtött csapadékvízzel és természetesen turisztikai célokat szolgálnak.

Madeirán a levadák mentén hozták létre a legtöbb túraútvonalat, szinte mind valamennyire kiépített és némelyik olyan helyeken visz keresztül, hogy megáll a lélegzet. Egyrészt a látványtól, másrészt a félelemtől, mert sok helyen a függőlegest közelítő, meredek sziklafalak zuhannak alá a lábunk alatt.

Madeirán a túrázás jelenti a legnagyobb élményt, mert olyan helyeket járhatsz be, ami járművel megközelíthetetlen (kivéve persze, ha van pénzed helikoptert bérelni, bár kétlem, hogy enegedélyeznék), így itt még gyönyörködhetsz az érintetlen természet vad szépségében.

Jó tanácsok, mielőtt elindulsz

A megfelelő öltözék

Madeirán pillanatok alatt változik az idő, gyakorlatilag megjósolhatatlan az időjárás, ezért készülj napos és esős, hűvös időre egyaránt. A hegyekben, a túraútvonalakon valószínűleg teljesen más lesz az idő, mint a sziget déli felén, Funchalban, ahol jó eséllyel te is megszállsz.

Még a repülőre szállás előtt nézz utána a szezon időjárásának, amikor utazol. Javaslom, hogy próbálj meg helyi meteorológiai előrejelzést használni, míg az általános klimatikus viszonyok feltérképezésére használd a nagy nemzetközi oldalakat.

KlímaIdőjárás
climatestotravel.comtempo.pt
Ez a kedvenc nemzetközi oldalam, ahol a világ számos országának éghajlatának utána tudsz nézni.

Évszakonként, sőt, hónapoknént le vannak az írva az időjárási viszonyok és a legjobb időszak az utazásra.
Ez az oldal ugyan portugálul van, de szerintem el lehet rajta igazodni. Fent a keresőmezőbe írd be az adott város nevét, pl. Funchal, nyomj egy entert, s máris láthatod az előrejelzést. A grafikák, ikonok, számok elég egyértelműek, szóval biztosan érteni fogod.

Készülj teljesen vízálló felszereléssel. A túracipőd olyan legyen, ami garantáltan kizárja a vizet, ne járj úgy, mint én, aki az 5 fokban 6 órát túrázott totálisan átázott cipőben… nem kell őrült összegeket rákölteni, a Dechatlonban tökéletesen megfelelő lábbelit tudsz beszerezni 25-30.000 forintért. A húgomnak egy ehhez hasonló Quechua túracipője van, ami neki bevállt.

Minimum vegyél egy esőkabátot vagy vízálló túrakabátot, de egy vízhatlan nadrág sem rossz ötlet.

Mi februárban mentünk, ekkor a túrához szükség volt vékonyab sálra, sapkára, kesztyűre is. Nem a szibériai télre való bundacuccokkal készülni, de jól jön a meleg ruha.

Öltözz rétegesen, húzz magadra több vékonyabb pulóvert, hogy ha melegebb lesz, akkor ne sülj meg.

Védekezz a nap ellen

Elég délen vagyunk ahhoz, hogy egész évben szükség legyen nap ellen védő kémre és napszemüvegre. Ha ráadásul hegyre mész, a tengerszint emelkedésével még erősebb az UV-sugárzás. Ne adj esélyt a bőrráknak, védezz ellene ruhával, UVA- és UVB szűrős krémmel, napszemüveggel!

Indulj el időben

Nézd meg előre, hogy kb. hány órás a túra, mennyi idő odajutni és kalkuláld bele a naplemente idejét is. Véletlenül se maradj szürkületben az erdőben vagy a hegyen, inkább érj vissza hamarabb!

A Google segítségével készíts útvonaltervet a túra kiindulópontjára és hagyj rá fél órát, mert bármi közbejöhet.

Amit vigyél magaddal

 • Elemózsia
 • Min. 1 liter víz fejenként
 • Telefon
 • Plusz öltözék
 • Esőkabát
 • Sapka, sál, kesztyű, nap ellen baseball sapka (évszaktól függően)
 • Méretes hátizsák, amibe az esetleg felesleges pulcsikat / esőkabátot tudod tenni
 • UVA és UVB-szűrős krém, napszemüveg
 • Külső akkumulátor: jól tud jönni, ha sokan használod a mobilneted és a GPS-t, mert ezek rendesen leszívják az energiát a telefonodról.

Levada túrák Madeirán

Madeirán az összes túrát PR-rel és egy számmal jelölik. Természetesen nem minden jelzett túraútvonal vezet levada mentén, így például az egyik legnépszerűbb, a Madeira legmagasabb pontjára vezető sem ilyen, de ettől még csodaszép, sőt! Szerintem ez a legszebb, hiszen páratlan panorámában gyönyörködhetsz, gyakorlatilag minden égtáj irányában ellátni.

Mi 3 túraútvonalat jártunk végig, ezek az alábbiak

PR.1.2 A Pico Ruivo túra: irány Madeira legmagasabb pontja!

Madeira legmagasabb pontja, a Pico Ruivo

Az egyik legnépszerűbb kirándulás a Pico Ruivo túra, ami Madeira legmagasabb pontjára, a Pico do Ruivo-ra vezet, ahonnan lélegzetelállító a kilátás a zöldellő hegyoldalakra és a végtelen óceánra.

Ide kétféleképpen juthatsz el. A PR1.2. a könnyű, a PR1 a nehéz, “rendes” trekking túra. A részleteket és a túra leírását a bekezdés végén találod.

Bár én szívem szerint a hosszabb és látványosabb PR1-et választottam volna, végül erre nem jutott időnk, sajnos az autóbérléssel sokat bénáztunk. Ezért a PR 1.2-en jutottunk fel a csúcsra.

Mikor nekiindulunk a parkolóból, az orrunkig sem láttunk a tejfehér ködtől, útközben azonban kezdett tisztulni, a nap ki-kisütött, s néhány másodperc alatt fényárban úszott a hegygerinc. A sapkát, sálat, kesztyűt gyors ütemben téptem le magamról, mert ahogy a nap sugarai a bőrömet érték, azonnal izzadni kezdtem. A napszemüveget is pikk-pakk az orromra biggyesztettem, mert bizony úgy vakított a nap, hogy semmit se láttam. Sőt, a naptejet is gyors mozdulatokkal kenni kezdtem az arcomra, nehogy leégjek – elvégre az északi szélesség 32° 39′ 0” -én fekszik Madeira, Marokkóval (Észak-Afrika) azonos szélességi körön, s csupán kb. 9°-ra északra található a Ráktérítőtől.

Pico Ruivo túra, Madeora. Felhők kavarognak a hegygerinc felett.
Az időjárás itt a hegyekben percről percre változott. Itt már csak a felhők kavarognak a gerinc felett. Madeira, Pico Ruivo túra

Ahogy a felhők oszladoztak, a távolban feltűntek Madeira partjai, az ég és az óceán acélkékje, a hegyek lejtőit borító növényzet elképesztő szépsége. A táj itt tényleg lélegzetelállító, s ahogy felértünk a csúcson kialakított kilátóra, tátva maradt a szánk. A néha eltűnő, majd előkerülő nap, a kavargó felhők valószínűtlen színket csalogattak elő. A táj a kék, zöld, szürke minden árnyalatában pompázott: méregzöld, acélkék, hamuszürke, napsárga.

Melyik Pico Ruivo túra jobb választás?

Edzett túrázóknak ajánlottBárki könnyen végigjárja
PR1 Pico do Arieiro – Pico Ruivo – 12 kmPR1.2 – Vereda do Pico Ruivo
Túramorzsáknak ajánlom.

Ez az út csak úgy bővelkedik meredek emelkedőkben, szerpentinekben, amit csak akkor tudsz leküzdeni, ha jó az állóképességed.

Korán indulj el, legkésőbb 10-kor, mert akár 7 órába is kerülhet, míg oda-vissza megjárod a 12 km-t.
A legtöbben ezt a kényelmes túrát választják a csúcsra, mert 1,5 óra végigjárható oda-vissza úgy, hogy közben még 20 lépésenként meg is állsz fotózni.

Indulás a Achada do Teixeira (a térképet a linkre kattintva nézheted meg) nevű ingyenes parkolóból indulhatsz, majd ugyanarra vissza. A parkolóba Santana városkából tudsz felautózni.

PR9 Levada do Caldeirão Verde – a smaragzöld kanyon

A PR9 Levada do Caldeirão Verde szintén az egyik legnépszerúbb levada túra Madeirán. Egy csodaszép, smaragzöld erdővel borított kanyon felett vezet, oda-vissza kb. 6 óra alatt tettük meg, de végig vízszintben gyalogoltunk, ezért egyáltalán nem megerőltető, de a végére rendesen elfáradtunk.

A Queimadas Parking Lot -ról indul a túraútvonal, ahova Santana városa felől (északról) autózhatsz fel. A Google térképen ide kattintva nézheted meg.

Februárban elég hideg és esős volt az idő, kb. 5-7 fok lehetett, míg a sziget déli felén 20 fok és napsütés.

Az erdőt és a hegyeket köd és pára lengte körbe, minden faágon, minden kövön nőtt valami: az ágakról lecsüngő ágas zuzmók, centiméteres vastagásgot alkotó mohapárnák, páfrányok sokasága árulkodott arról, hogy ahol gyakran esik, ott bizony tobzódik az élet.

A sziklákról folyamatosan csöpögött-pötyörgött a víz, mini vízfolyások ömlöttek le a magasból és néhány helyen nagyobb vízzuhatag alatt kellett átvágni.

Ezért bárhogy is öltözöl, elkerülhetetlen, hogy átázz. Az út akár szikás, akár talajon vezet, saras, nedves, az ember nyakig vizes és térdig sáros lesz. De mindez a része a kirándulásnak, mert útközben gyönyörködhetsz az érintetlen erdőben, magadba szívod a nedves föld és kövek, a növények illatát, bámulod a zöld tájat, a néha-néha előbukkanó Atlanti-óceánt a távolban. Madeira rengetege magával ragadó, varázslatos hely.

PR6 – Levada das 25 Fonte – út a 25 vízeséshez

Szintén híres levada túra a 25 vízeséshez vezető PR6 – Levada das 25 Fontes, aminek 2 leágazása van: PR6.1 és PR6.2. Mi az elején a PR6.2 levada túrán indultunk el, így elkerültük a tömeget és egy kivételes kilátópontról csodálhattuk meg a Madeira belsejében emelkedő hegyeket és persze sok-sok vízesést.

Néztük a zord, zöldellő tájat, ámultunk és bámultunk. Ez a túra közvetlenül nem a 25 vízeséshez vezet, hanem tesz egy kerülőt, majd leérve egy kis büféhez / bolthoz megpihentünk. Innen indultunk tovább a 25 vízesés felé, így összességében több időt túráztunk, mintha egyből a PR6.1 túrán indultunk volna, amit kb. 3 óra végigjárni oda-vissza.

Útvonalunk:

 • indulás: Rabaçal (E.R. 105) parkoló, buszmegálló, PR6.2. Levada do Alecrim, a táblán keresd a Riberia do Lajeado (3,5 km) feliratot.
 • Érkezés Rabaçal Van, ahol egy büfé és bolt található
 • Innen indultunk tovább a Levada das 25 Fontes felé a PR6/6.1 jelzésú úton
 • Érkezés Cascata das 25 Fontes (maga a vízesés), majd vissza ugyanazon az úton Rabaçal Van-ig, innen kb. 20-30 perc felsétálni a Rabaçal (E.R. 105) parkolóhoz, ahonnan indultunk
25 Fontes levada túra innen indul

Egyéb levada túrák

Természetsen még vagy egy tucat levada túra vár Madeirán, amiket azonban nem tudtunk mind végigjárni. Szerencsére ez nem baj, nem volt egyáltalán hiányérzetem. Szerintem 2-3 levada túra pont elég.

Az említett és linkelt Alltrails.com weboldalon megtalálod az összea létező túra térképét és leírását, ráadásként kommenteket is olvashatsz a felhasználóktól, amik számomra igen haszosnak bizonyultak.

Kérdésed van? Írj nekem bátran e-mailt a vadocutazo@gmail.com címre, vagy keress meg instagramon @vadoc_utazo

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük