Madeira látnivalók 1. rész

A legjobb, legizgalmasabb Madeira látnivalók ingyen vannak, mert amiért megéri 5 órát repülni Budapestről, azok a hegyek, völgyek, folyók, vízesések és a sűrű, zöldellő erdők, mezők és a végtelen Atlanti-óceán, aminek látványát a sziget szinte minden pontjáról élvezheted.

Ami nekem meglepő volt, hogy a parkolásért csak 1-2 kiemelt túrázós célpontnál kérnek el néhány eurót, plusz költségünk nemigen volt. Mi a legtöbbet ételre, italra, szállásra és autóbérlésre költüttünk, ráadásul az árszínvonal hasonló a magyaréhoz.

Madeira tehát a természetrajongók paradicsoma, de nem kell keményvonalas túrázónak lenni, hogy mindezt kiélvezd. Számtalan túraútvonal hálózza be a szigetet, amik közül jó néhány könnyen teljesíthető gyerekek, idősebbek és kevésbé fittek számára is. Ha már itt tartunk, egyes német és brit nyugdíjas utazók simán lekörözik a (magyar) fiatalokat. 🙂

A legtöbb túraútvonal az ún. LEVADÁK mentén kanyarog, de erről majd egy külön cikkben számolok be. Amik most következnek, azok a kényelmesen, túrabakancs nélkül is meglátogatható Madeira látnivalók, kivéve talán a szent lőrinc-félszigeti kirándulást. Ez utóbbi egy kicsit kakukktojás, mert nem levada túra, ellenben 1.5 órás kényelmes sétával oda-vissza végigjárható.

Most pedig kezdjük is el, jöjjenek a Madeira látnivalók!

Madeira látnivalók

Először következik egy felsorolása Madeira látnivalóiról, utána pedig részletesen is kifejtem az egyes attrakciókat:

 1. Banánmúzeum és banánültetvény
 2. Câmara de Lobos halászfalu
 3. Cabo Girão Skywalk
 4. Madalena do Mar halászfalu és a banánültetvények
 5. Farol da Ponta do Pargo szikái és világítótorony
 6. Fanal ősi erdő
 7. Porto Moniz városka és Ribeira da Janela
 8. Santana falu hagyományos házikói
 9. Téléferico da Rocha do Navio és kilátó
 10. Rumgyár és üzlet
 11. Ponta de São Lourenço (Szent Lőrinc-félsziget)

+ Funchal, azaz a főváros felfedezése és természetesen a levada túrák. Ezekről azonban majd egy külön blog fog szólni. 😉

1. Banánmúzeum és banánültetvény látogatás

A BAM – Centro da Banana da Madeira, azaz a banánmúzeum 2022-ben nyílt meg Madeirán a kornak megfelelő modernitással és szórakoztató tartalommal. Én szerelmes lettem a banánokba, számomra az egyik legélvezetesebb program volt a BAM meglátogatása. A BAM egyébként Funchalhoz közel esik, kb. 20 perc alatt lehet ideautózni.

A kiállítás maga rendkívül interaktív és emberi is egyszerre. Saját vezetőt kaptuk, aki rengeteget mesélt a banántermesztés történelméről és természetesen magáról a növényről is. Egy percig sem untuk, remekül építették fel a bemutatást.

Megnézhettük egy különös videót 4D-ben de nem vásznon, hanem egy üveg gúlában. Olyasmi, mint a 3D mozi, de nem kell hozzá szemüveg. A videó azt mutatta be, ahogy a banán növény nő, olyan volt, mintha a levegőben lebegne.

Láttunk elektronikus domborzati térképet, egy régi könyv lapozható e-könyv változatát, térképeket, tárgyakat, 2 kisfilmet és egy 4D filmet, ahol levegőt is fújtak ránk meg párát spricceltek a hajunkra.

A kiállítás után magunk járhattuk be a banánültetvényt, amihez kaptunk egy telefont, rajta egy olyan applikációval, ami sok érdekeséget mesélt nekünk a banánról. Egy térképen navigálhattunk és tudtuk követni, merre járunk, kiválaszthattuk az aktuális számot, amit megnyomtunk és már indult is a videó.

Mindezt verőfényes napsütésben tehettük meg, árnyas banánfák alatt, 25 fokban, miközben az otthoniakat megverte az isten hidege.

A belépő ára (20 euró/fő) még néhány cent banános rumot is tartalmazott, amit jómagam fogyaszthattam el, lévény a vőlegényem vállalta a sofőr szerepét.

5 csillagos program! Én kifejezetten lazulós-pihenős napra ajánlom a BAM meglátogatását. 100%-ban megéri!

Az egyetlen, amit hiányoltam, hogy banánt nem árulnak.

2. Câmara de Lobos halászfalu

A létező legunalmasabb program… de tényleg. Egy egyszerű halászfalu, ahol igyekeznek pénzt csinálni Churchill nevéből, aki az életéből pár órát Madeirán töltött és festett egy képet. Van Churchull szobor, étterem, 1 gagyi emlékhely, ami kilátó is egyben. És sok csóró helyi, akik kéregetnek… ha már itt voltunk, körbesétáltuk a falut, megnéztük a “kötelező” látnivalókat, de én nem különösebben ajánlanám ezt a programot senkinek, túl van hájpolva.

Szerintem ezerszer érdekesebb látnivalók vannak Madeirán. Azt nem értem, hogy a magyar blogok miért ajánlgatják, ha rám hallgatsz, inkább kihagyod!

Câmara de Lobos egy unalmas halászfalu, ahol Winston Churchill eltöltött fél napot…inkább hagyd ki ezt a programot
Én és a nagy brit miniszterelnök

3. Cabo Girão Skywalk

Az egyik legizgibb és legérdekesebb program Madeirán a Cabo Girão Skywalk! A világ 2. legmagasabb sziklafalára épült, a kilátás csodás az óceánra és persze a hegyoldalra, ha pedig lenézel, a szűk óceánparti sávot látod, kis művelt területekkel. A padló azonban nem 100%-ban átlátszó, ezért szerintem tériszonyosok is bátran kimerészkedhetnek.

Elvileg van belépő, de mikor mi jártunk itt, a beengedő kapuk nem üzemeltek, ingyen csodálhattuk hát Madeira legsebb panorájámát.

Egyébként Funcsalból kb. 30 perc alatt lehet ide eljutni, de elvileg érkeznek hop on hop off buszok is és van menetrendszerinti busz is. Ezek előnye, hogy nem kell parkoló helyet keresni. Még szezonon kívül is jó sokáig autókáztunk lefelé a kanyargós úton, hogy meg tudjunk állni.

A Skywalk bejáratánál természetesen vannkak büfé, ajándékbolt és ami a legcsodálatosabb: WC.

Cabo Girão Skywalk, a világ második legmagasabb szikla kilátója, ki ne hagyd, ha Madeirára utazol!

4. Madalena do Mar halászfalu és a banánültetvények

Rota Da Banana – járd be önállóan a működő banánültetvényt

Itt az ültetvények között kóricálhatsz szabadon, egy jelzett mini túraútvonalon, ami a Rota da Banana – RB3, Vereda da Vargem névre hallgat. Ez valójában 3 különálló kis út, egyesével néhány száz méter hosszú. A 3. egész magasra kapaszkodik a hegyoldalba, így innen kilátás is nyílik az Atlanti-óceánra.

5. Farol da Ponta do Pargo

Madeira legnyugatibb pontja, ahol több 100 méter mélyen szakadnak a sziklák az óceánba és ahonnan megcsodálhatod a naplementét. Valami döbbenetes volt, ahogy az égő napkorong a felhők mögé bújt, olyan volt, minta lángolna az ég alja.

A szirtektől nem messze áll egy világítótorony (portugálul farol), ami a mai napig működik és még egy kiállítást is berendeztek benne.

Madeira legnyugatibb pontja, ahol egy működő kilátó is áll, a szikál pedig lélegzetelállítóak

6. Fanal ősi erdeje

Fangorn ősi erdeje, ahol magával Szilszakállal is találkoztam.

Valójában ez az erdő a mediterráneum eredeti növényzetét alkotó, Saurisilva fáinak otthona.

500 éves famatuzsálem is őrzik itt a régi erdőségek emlékét, amik egykor a teljes Földközi-tenger vidékét borították. Ma már a szárazföldön hírmondójuk sem maradt, az ember sajnos kiírtotta mind egy szálig, már csak Madeirán, az Azori-szigetek és a Kanári-szigeteken maradt meg néhény kisebb erdőfolt.

Ezért a Fanal az UNESCO világörökséghez tartozik. Az év nagyobb részében ilyen misztikus köd lepi be. Ha egyetlen Madeira látnivalót kellene mondanom, amit ne hagyj ki, akkor az a FANAL.

Fangorn a valóságban, azaz a FANAL ősi erdeje, ahol 500 éves fák is vannak; régen a Földközi-tenger teljes mellékét ilyen Laurisilva erdő borította, aztán jött az ember és mindet kiírtotta… a legjobb program a FANAL bejárása volt, misztukus köd, elképesztően szép fák és földillat.

7. Porto Moniz és a Miradouro Ilheus da Ribeira da Janela

Porto Moniznál elméletileg természetes sziklamedencékben lehetne pancsolni, de sajnos én ebben csalódtam: mára kibetonozták őket. Pedig látszanak az eredeti fekete, vulkanikus sziklák, amik még februárban is szépek voltak. Az időjárással azonban itt nem volt szerencsénk, Madeira északi részén ugyanis ebben az évszakban hideg van, eső és orkán erejű szél szaggatta a kabátomat, pancsolásról szó sem lehetett. Porto Moniz kihalt volt, 1-2 turista lézengett csak a parton.

Ha viszont te szezonban érkezezel, látogass el ide, mert amúgy szépséges kisváros!

Érdemes elautókázni a szomszédos Ribeira da Janela településre is, ahol van egy kilátó (miraduro) csodás panorámával az óceánra és a parton különleges formájú bazaltsziklákat nézhetsz meg.

8. Santana falu hagyományos házikói

Santana nádfedeles házikói, ahol most kézműves boltok működnek

Madeirával kapcsolatosan a legtöbb fotón egész biztosan látni fogod ezeket a nádfedeles, színesre festett házikókat, amik Santana hagyományos építészetének emlékeit őrzik, afféle skanzen.

A Google térképen a “Casas Típicas de Santana” látnivaló pontot keresd, az itt álló házikók kézműves boltként üzemelnek. Mi vettünk egy kézzel készült, színes rongyszőnyeget.

9. Téléferico da Rocha do Navio és kilátó

Santanaból lehet leereszkedni a Rocha do Navio ösvényen, ami elképesztően meredek, 3 méterenként vagy 1 métert csökken a tengerszint feletti magasság. Nem tudom eldönteni, hogy felfelé vagy lefelé volt-e fárasztóbb, de a durván 40 perces út alatt úgy leizzadtam, hogy teljesen átázott a felsőm, felfelé pedig szinte égtek az izmaim a megfeszített munkától. Közben a táj gyönyörú, a dús növényzet pedig illatos, színes, csodaszép.

Van itt egy kis kabinos felvonó (teleferico) is, ami azonban a nagyközönség számára nem elérhető, csak a tengerparton tevékenykedő gazdák használhatják.

A felvonó tetejéről egyébként gyönyörű a kilátás, de megérte lemászni, mert így megcsodálhattuk a magasból lezúdoló vízesést. Sőt, a tengerparton láttunk egy régi nádfedeles házikót is!

10. Rumgyár és üzlet

Az angolul és a Google térképen North Mills Distillery néven megtalálható rumgyár és üzlet, ahol rumot és likőröket vásárolhatsz relatíve olcsón. Ha adsz fel csomagot a repülőn (mi nem tettük), vásárolj itt be, mert akár 10 eurót is spórolhatsz üvegenként ahhoz képest, amennyiért a reptéri duty freeben olcsóra kamuzott boltokban vehetsz.

Az üzlet mögött ingyenesen megnézheted a cukornád feldolgozásának és a rumgyártásnak a történetét és természetesen a kellékek is ki vannak állítva.

Madeirán egykor a cukornád-termesztés volt a legfontosabb mezőgazdasági ágazat, azonban buta módon a tudást átadták Brazíliának, akik nem bizonyultak hálásnak: olyan jól sikerült átvenni a termesztés mikéntjét, hogy Madeirán a cukornád-termesztésnek befellegezett. Mára csupán mutatóban maradt néhány gyár, érzésem szerint ezt is inkább a turizmus tartja fent.

11. Ponta de São Lourenço (Szent Lőrinc-félsziget)

Sokkal kopárabb, mint Madeira többi része, azonban olyan a kilátás az óceánra, amiért megéri ide jönni. A túra könnyű, oda-vissza 1,5-2 óra alatt megjárható, közben végig az óecánban gyönyörködtünk. Habár az égbolt ólomszürke volt, lógott az eső lába, fújt a szél, a kilátás a nagy kékségre és a fűves borított szikáklra elképesztő volt.

Funchalból menetrend szerinti busszal jöttünk ki, a jegyár nevetségesen olcsó volt, talán 4 euró fejenként 1 irányba. A jegyet a sofőrtől, a buszon lehet megvenni.

A következő blogomban a LEVADA TÚRÁKRÓL olvashatsz.

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük