Madeira legmagasabb pontja, a Pico Ruivo

Madeira (bevezető)

Madeira portugálul azt jelenti “fa”, ami már önmagában is sejteti, hogy mire számítson az utazó, ha ide látogat. Bár Madeira eredeti nötvényzetéből sajnos mára nem sok maradt, mert kiírtották és idegenhonos fajokat hoztak be, a kis sziget nagy részét dús, zöld vegetáció borítja.

Ezért Madeira a túrázó, természetjárók kánaánja, ahol nincsenek homokos trandok, ezért a strandolós turisták ide nem igazán utaznak el. Jól teszik én sem ajánlom nekik!

Azonban, ha imádod a vad természet illatát belélegezni, szeretsz nagyokat kirándulni, nem zavar, ha néha elázol, ha mágnesként vonz és elkápráztat az óceán végtelen kéksége és csini ruhák helyett inkább sportos öltözéket pakolsz a hátizsákodba, akkor Madeira neked való hely!

Milyen Madeira klímája?

A sziget klímája – földrajzi fekvéséből adódóan – viszonylag kiegyenlített, sosincs extrém hideg vagy meleg, sok eső esik, de nem annyi, mint a trópusokon.

Madeira az északi szélesség 32°38’–32°52 között fekszik, ami alig 5 fokkal van északabbra, mint a Ráktérítő. Ha nem emlékszel már a földrajz órára, semmi gond, nekem is utána kellett keresnem: a 2 térítő fogja közre a trópusi éghajlati övet. Vagyis Madeira ehhez igen közel esik. Mivel az Atlanti-óceánban fekszik, távol a szárazföldtől, az óceán erősen befolyásolja a klímáját.

Mi 2023 februárjában látogattunk el a portugál szigetre, ami a legesősebb és leghidegebb hónap.

Az ok egyszerű: olcsó repjegy a WizzAir járatára.

Az időjárást egy héttel korábban a hivatalos portugál meteorológiai szolgálat weboldalán néztük meg és úgy tűnt, a sors kegyes lesz hozzánk, szinte az egész hétre napos időt és 20 fokot jósoltak.

Mint utólag megtudtuk a vicces kedvű autóbérlős srácról, a portugál szigeten a legnehezebb munka éppen az időjósoké, ugyanis szinte lehetetlen előre megmondani, hogy milyen idő lesz.

Madeira felfedezése és földrajza

Madeira közigazgatásilag Portugáliához tartozik. Voltaképpen 4 szigetből áll, ebből 2 lakott (Madeira, Porto Santo) és 2 lakatlan (Desertas, Selvagen).

Madeira a fősziget, fővárosa Funchal (ejtsd: “funsál”), 55×22 km, szóval elég kicsi, autóval pár óra alatt körbeutazható.

Madeirát egy szerencsétlen hajótörlés során fedezte fel Gonçalves Zarco portugál navigátos 1418-ban.

Utazás

A WizzAir egyik új járatával repültünk az örök tavasz szigetére, Budapetről kb, 45 óra az út. Szencsések voltunk, ugyanis a mentrenendhez képestk b. 45 perccel hamarabb érkeztünk meg.

Szállás Madeirán

A szállá talán a legdrágább dolog Madeirán. Egy egyszerű apartmant is csillagászati áron adnak, nem is beszélve a sok luxusszállodáról, amik egy hosszú soron tömörülnek a part közelében.

Mi ezért egy Airbnb lakást választottunk, ami a központból távolabb esik, a helyi busszal kb. 15 percet utaztunk Funchal központjába. Szerintem megérte, mert a tömegközlekedésre vettünk 24 órás bérletet, aminek az ára 5 euró volt, viszont több 10 ezer forintot spóroltunk a szálláson. Ráadásul a szállásról gyönyörű kilátás nyílt a városra.

Most pedig következzenek Madeira látnivalói!

Madeira látnivalók 1. rész

Madeira látnivalók 2. rész – levada túrák Madeirán

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük